Neem Contact op

Wrasse climbing gourami amur pike Arctic char, steelhead sprat sea lamprey grunion. Walleye

Contacts
Location
523 Sylvan Ave, 5th Floor
Mountain View, CA 94041USA

Blog Details

Wat is Anodiseren

Wat is Anodiseren?

Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk en met zijn keiharde flinterdunne laag, is het een veelgekozen optie voor aluminium eindproductie.

75 jaar oud

Anodiseren is een eenvoudig elektrochemisch proces dat meer dan 75 jaar geleden is ontwikkeld en dat een beschermende laag aluminiumoxide vormt op het oppervlak van het aluminium.

De levensduur van de afwerking is evenredig met de dikte van de aangebrachte anodiseer laag. Aluminiumoxide is een harde, duurzame, weerbestendige substantie die het basismetaal beschermt.

De coating kan worden gekleurd door verven of kan bronstinten vertonen door diffractie verschijnselen die door de coating worden veroorzaakt. De coating groeit uit het basismetaal aluminium door dit elektrochemische proces. De deklaag maakt integraal deel uit van het metaal en kan niet afschilferen of afbladderen. De structuur van de coating bestaat uit vele kleine hexagonale poriën, die worden gevuld met een “afdichting” die deze poriën hydrolyseert om ze te vullen met inert aluminiumoxide.

Het proces werd gebruikt in een van ’s werelds hoogste gebouwen en het hoogste gebouw in Amerika – de 110 verdiepingen hoge, met geanodiseerd aluminium beklede Willis Tower (ooit bekend als de Sears Tower) in Chicago, Illinois.

Aluminiumlegeringen worden geanodiseerd om de weerstand tegen corrosie te verhogen en om verven (kleuren), verbeterde smering of verbeterde hechting mogelijk te maken. Het anodiseren verhoogt echter niet de sterkte van het aluminium voorwerp. De anodiseer laag is niet geleidend.

Belangrijke invloeden

Sterkte en het fabricageproces zijn vaak de twee factoren die de keuze van de legering beïnvloeden. Kies legeringen met zo min mogelijk koper, zink en silicium als u een mooie en heldere anodiseerlaag wilt. De 6000 legeringen anodiseren over het algemeen het beste. De helderheid van de anodiseerlaag neemt af met de hoeveelheid legeringsbestanddelen in die bepaalde legering. Dit wordt meer beïnvloed door het ene legeringselement dan het andere.

De verdeling van legeringscomponenten binnen een legering kan van invloed zijn op de kleur en het uiterlijk van een product. vergelijkbaar met de 5000-serie met magnesium als legeringselement. Voor geveltoepassingen zijn dus gespecialiseerde EN AW-5005 legeringen beschikbaar die geoptimaliseerd zijn voor anodiseren.

6 voordelen van Anodiseren

De unieke geanodiseerde afwerking is de enige in de metaalindustrie die voldoet aan elk van de factoren die moeten worden overwogen bij het selecteren van een hoogwaardige aluminium afwerking:

1. Duurzaamheid. De meeste geanodiseerde producten hebben een extreem lange levensduur en bieden aanzienlijke economische voordelen door besparingen op onderhoud en werking. Anodiseren is een afwerking waarop gereageerd is en die geïntegreerd is met het onderliggende aluminium voor een totale hechting en ongeëvenaarde adhesie. Anodiseren is harder dan PVDF. Anodiseren is beter voor aluminium in gebieden met veel verkeer waar de coating wordt blootgesteld aan fysiek misbruik en schurende reinigingsmiddelen.

2. Kleurstabiliteit. Anodiseer coatings voor buiten zijn goed bestand tegen ultraviolette straling, schilferen niet af en zijn gemakkelijk herhaalbaar. Anodiseren kan niet afschilferen. De coating maakt deel uit van het metaal. Anodiseren wordt niet beïnvloed door zonlicht. Alle organische coatings gaan uiteindelijk stuk door blootstelling aan ultraviolet licht.

3. Onderhoudsgemak. Krassen en slijtage door fabricage, behandeling, installatie, frequente reiniging van het oppervlak en gebruik zijn vrijwel onmogelijk. Afspoelen of een milde reiniging met zeep en water geeft een geanodiseerd oppervlak meestal zijn oorspronkelijke uiterlijk terug. Milde schurende reinigingsmiddelen kunnen worden gebruikt voor moeilijkere afzettingen.

4. Esthetiek. Anodiseren biedt een groot toenemend aantal glans- en kleuropties en minimaliseert of elimineert kleurvariaties. In tegenstelling tot andere afwerkingen, staat anodiseren toe dat het aluminium zijn metalen uiterlijk behoudt. Anodiseren geeft aluminium een dieper, rijker metallic uiterlijk dan mogelijk is met organische coatings. Dit komt omdat een geanodiseerde deklaag doorschijnend is, en men het basismetaal onder de deklaag kan zien.
Deze doorschijnendheid draagt bij tot kleurvariatie problemen, maar anodiseerder fabrieken doen veel beter werk in het controleren van de hoeveelheid kleurvariatie dan in het verleden. Gecomputeriseerde kleurvergelijking met kwantitatieve, objectieve kleurgegevens is nu gemeengoed bij de meeste anodiseer installaties.

5. Kosten. Lagere initiële afwerkingskosten gecombineerd met lagere onderhoudskosten zijn interessant voor zowel het korte als lange termijn. In het algemeen is anodiseren minder duur dan verven, behalve voor gecoate producten.

6. Gezondheid en Veiligheid.Anodiseren is een veilig proces dat niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid. Een geanodiseerde afwerking is chemisch stabiel, zal niet ontbinden, is niet giftig, en is hittebestendig tot het smeltpunt van aluminium 660 graden celsius (1220 Fahrenheit).
Aangezien het anodiseerproces een versterking is van een natuurlijk oxide proces, is het niet gevaarlijk en produceert het geen schadelijke of gevaarlijke bijproducten.

Wees geïnformeerd

Of u nu besluit uw metaal te laten anodiseren, poedercoaten of ander te bewerken; kies verstandig voor een lange levensduur, overweeg de milieufactoren en ontwerp vereisten. Deze processen zijn niet gelijk en hoe beter u geïnformeerd bent over elk proces en het doel en gebruik ervan, hoe blijer u zult zijn met het eindproduct.

Wij ondersteunen u graag om een gedegen keuze te maken

Leave a Comment